Symbol go
GD         Turnover  mln. €
GENERAL NEWS

Α. Τσίπρας: Στροφή στον ρεαλισμό ή ...blamegame;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.46


Της Νίκης Ζορμπά

Επιστράτευσε το δόγμα της "καμένης γης" παρότι ομολόγησε πως αποτελεί την πεπατημένη όλων των νέων κυβερνώντων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις μνημονιακές πολιτικές, εγκάλεσε ως ανήθικη την άρνηση των πιστωτών να εκταμιεύσουν χρηματοδότηση για την Ελλάδα παρότι η χώρα πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς εκείνους  και απάντησε - όχι χωρίς εμφανή εκνευρισμό- στην εσωκομματική κριτική που δέχεται δια απολογισμού των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας όμως ο  Αλέξης Τσίπρας, από το συνέδριο του Economist,  σάλπισε μεν το μήνυμα του ρεαλισμού στη διαπραγμάτευση (άφησε ανοιχτό εμμέσως το ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) αλλά... φωτογράφισε ως "ανήθικους" τους πιστωτές για την επιλογή τους να έχουν αφήσει ακάλυπτη χρηματοδοτικά τη χώρα, την ώρα που η Ελλάδα αντεπεξέρχεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις της.

"Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.  Δεν μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους πως όσο κυλάει ο καιρός θα εξαντλούνται οι αντοχές μας και θα σβήνουν οι κόκκινες γραμμές μας. Να το ξεχάσουν γιατί θα συμβεί το αντίθετο", είπε μιλώντας για το στόχο της διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην διαπραγμάτευση αναφέροντας ως προυποθέσεις:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για 2 χρόνια
2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
3) αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους
4) Ισχυρό πρόγραμμα δημοσιων επενδύσεων

"Σε αυτή τη φάση εχει βρεθεί κοινό εδαφος σε μια σειρά ζητήματα" είπε και ανέφερε ως σημεία σύγκλισης

1) Τους δημοσιονομικούς στόχους
2) Αλλαγές σε ΦΠΑ
3) Θεσμικές αλλαγές

"Παράθυρο" σε ασφαλιστικό

"Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτά θέματα. κάποιοι επιμένουν σε αλλαγές στην εργασία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Οι ίδιες δυνάμεις θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Πρέπει να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες αλλαγές δε θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ως στόχο της διαπραγμάτευσης έθεσε: "Επιδιώκουμε λύση στο πρόβολημα για να μπορέσει να βγει η χώρα στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Ομολογία... ρεαλισμού

"Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν είναι ριζοσπαστικό, είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά να προσχωρήσει στον ρεαλισμό", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας - μεταξύ άλλων- ηχηρό μήνυμα προς εταίρους αλλά και διαφωνούντες.

Απαντώντας μάλιστα ειδικά στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ο κ. Τσίπρας προχώρησε εκτενή αναφορά των πεπραγμένων της κυβέρνησης κατά τις πρώτες 100 ημέρες της.

Πυρά σε μνημόνιο

"Το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα λάθος. Ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και των μικρών επιχειρηματιών", είπε ο πρωθυπουργός ξιφουλκώντας εναντίον των μνημονιακών πολιτικών, προσθέτοντας πως:
"Ήταν δεδομένο κ αναμενόμενο ότι αυτή η πολιτική θα οδηγούσε σε μακροχρτόνια ύφεση που ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές του μνημονίου".


Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είπεκαι χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους πρόσθεσε: "Δεν παραλάβαμε απλώς καμένη γη"... εξηγώντας:

"Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, να ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις του κράτους παρά τις συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας και πάρα οτι η πλειοψηφία των ΜΜΕ αναπράγει συνέχεια τρομολογανικά σενάρια, η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε".

Είμαστε ακόμη στην αρχή

"Είμαστε ακόμη στην αρχή, κάναμε πολλά, μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα,  προχωράμε", είπε τονίζοντας ότι "Διαπραγματευόμαστε σκληρά για τον λαό μας, για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Γιατί η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα δειξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρώπη".

Follow Capital.gr to Social Media
  Did you find this article interesting?: