Symbol go
GD         Turnover  mln. €

Α. Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλα να είναι αμοιβαία επωφελής

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:35

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας τους στο βήμα του Economist ο πρωθυπουργός. Θέμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα «ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στης διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά να είναι αμοιβαία επωφελής υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα χρόνια του Μνημονίου και τις συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Όπως είπε, οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. «Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε το μνημόνιο ως συνειδητή επιλογή μεταβίβασης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στις πλάτες της μεσαίας τάξης και της μισθωτής εργασίας, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, έχει λάβει εντολή απ΄ τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί στο όνομα της ισότητας. Εγκαλώντας τους “εμπνευστές του Μνημονίου” για τον “κυνισμό” τους, ο κος Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την “οικονομική ψαλίδα”, αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».
 
«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων , είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

* Η κυβέρνηση κάνει το "ταμείο" των 100 ημερών
Follow Capital.gr to Social Media
  Did you find this article interesting?: